Hizmetlerimiz
PERİODONTOLOJİ
Periodontoloji dis ve dise benzer dokularin çevresinde olusturan destek yapilara ait (kemik, diseti sement, periodontal memran) hastalik teshis ve tedavi yöntemlerini inceleyen bilim dalidir.

Diseti hastaliklarinin tedavisi olarak da bilinen periodontoloji, disi tutan destek dokularin (diseti, çene kemigi, disi kemige baglayan dokular ve komsu dis yüzeyi) hastaliklarinin tedavisinin yapildigi bilim dalidir. Diseti hastaligi toplumumuzun çogunlugunu etkileyen bir hastalik olmasina ragmen; etkeni, sonuçlari ve tedavisi konusunda çok az bilgiye sahip olunan ve sinsice seyreden bir hastaliktir.

Halk arasinda 'piyore' olarak da bilinen dis eti hastaligi (periodontitis) tedavi edilmez ise dis kaybi ile sonuçlanan iltihapli bir tablo olusur.

Saglikli diseti, portakal kabugu gibi hafif pürüzlü , dis ile olan siniri düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Saglikli dis eti firçalarken veya yemek yerken kanamaz.

Disler düzgün temizlenmediginde, üzerlerinde ve aralarinda biriken yiyecek artiklari bakteriler üretirler. Bu bakteriler dis üzerinde bakteri plagi denen bir tabaka olustururlar.Bakteri plagi kaldirilmazsa sertlesir ve distasi ya da tartar olarak isimlendirilen birikintiler olusur. Plaktaki bakteriler tarafindan üretilen toksinler (zararli maddeler) disetlerine zarar verir. Toksinler disetlerinin etrafindaki destek dokularini yikar, dislerden uzaklasir, olusan periodontal ceplerde daha fazla bakteri plagi birikir. Periodontal hastalik gelistikçe cepler daha da derinlesir. Bakteri plagi dislerin açiga çikmis kök yüzeylerine yapisir. Dislerin kemik destegi yok olur. Tedavi edilmeyen disler sallanmaya baslar ve sonunda kaybedilir.
Dis Eti Hastaliginin Belirtileri
Kanama
Disetinde sisme ve kizarma
Disetinde çekilme ve açiga çikan kök yüzeylerinde hassasiyet
Diseti kenarlarinda veya disler arasinda, dis taslarina bagli olarak görülen siyah alanlar,
Dis ile diseti arasindan gelen iltihap,
Dislerde görülen sallanmalar, uzamalar,dislerin yer degistirmesi
Agizda kötü koku ve tat

Diseti Hastaligi Nasil Önlenir?

Periodontal hastaliklarin önlenmesinde önemli rol oynayabilirsiniz. Yasam boyu dislerinizi agizda tutmak için bakteri plaginin, dis firçalamasi ve dis ipi kullanilmasi ve kimyasal ajanlarla düzenli olarak her gün, dislerden uzaklastirilmasi gerekmektedir.
Yukarida sayilanlara ek olarak dis hekimine düzenli gidilerek kontrollerin yaptirilmasi son derece önemlidir. Günlük agiz bakimi dis taslarinin olusumunu en az seviyede tutmakla beraber tamamen önleyememektedir. Bir dis hekimi tarafindan yapilacak dis tasi temizligi; sizlerin dis firçasi, dis ipi ile temizleyemediginiz bölgelerdeki sertlesmis dis taslarinin ortamdan uzaklastirilmasini saglar. Dis taslarinin kaldirilmasina dis tasi temizligi ismi verilmektedir. Dis hekiminizin sizin özel gereksinimlerinize göre kisisel bir agiz bakim plani yapabilir. Bu programla disleriniz ile dis etlerinize zarar vermeksizin dis firçalamayi ve dis ipi kullanmayi uygulayabilirsiniz.

Dis hekimini düzenli ziyaret ederek agiz saglik ürünleri hakkinda dis hekiminizden öneriler alabilirsiniz. Piyasada pek çok çesit dis firçasi, dis ipi, agiz gargaralari ve disler arasi temizleyicileri bulunmaktadir. Dis hekiminiz size en uygun olan ürünleri seçmenizde yardimci olacaktir.

Diseti hastaliklarinin erken safhalardaki tedavisi genellikle dis tasi temizligi ve kök yüzeyi düzlestirmesidir. Bu asamalarda dislerin etrafindaki ceplerden bakteri birikintileri ve dis taslari uzaklastirilir ve kök yüzeyleri düzlestirilir. Bu islemlerle iltihaba neden olan bakteriler ve toksin maddeler agizdan uzaklastirilir. Diseti hastaliklarinin erken safhalarinda uygulanan bu islemler genellikle yüz güldürücü sonuçlar için yeterli olmaktadir.

Daha ilerlemis vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalenin amaci; derin ceplerdeki dis taslarini ve hastalikli dokulari ortamda uzaklastirarak iyilesmenin olabilmesi için kök yüzeylerini düzlestirmek ve disetlerine kolay temizlenebilmesi için sekil vermektir.