Hizmetlerimiz
PEDODONTİ
ÇOCUKLARDA DAİMİ DİŞLERİN ÖNEMİ

Çocuklarda genellikle ilk daimi dis 6 yasinda süren birinci büyük azi disidir.6 yas çocuklarin henüz agiz hijyenini çok iyi saglayamadiklari bir yastir,buna ragmen çocuklarin agzinda ömür boyu kullanacaklari ilk daimi disleri agizdadir. Peki bu durumda ne yapmali ki çocuk birinci büyük azi disini çürütmesin? Bunun cevabi çocuklara daha önce de belirttigimiz gibi dis firçalama aliskanliginin kazandirilmasi,çürük olusturucu besinlerden uzak durmasi önerilir. Bunun yaninda dis hekimi tarafindan koruyucu tedaviler uygulanarak çocuklarin daimi dislerinin çürümesi önlenir.

Düzenli olarak 6 ayda bir çocuk dis hekimine getirilirse,klinigimizde de uygulamakta oldugumuz TOPIKAL FLUOR uygulamasi ve FISSÜR SEALANT uygulamasi yapilabilir.Topikal fluor uygulamasi çocugun daimi dislerini güçlendirir,daimi dislerin çürüge karsi daha dirençli olmasini saglar.Fissür sealantlar ise büyük ve küçük azi dislerin üzerinde bulunan girinti ve çikintilarin örtülmesiyle seker,çikolata vs.gibi çürük olusturucu maddelerin disin yüzeye tutunmasini ve o girintilerden girerek disi çürütmesini önler,ayrica içersinde bulunan fluorid sayesinde disin diger bölgelerinin de çürümemesine katkida bulunur.

Çocuklarda Süt Dislerinin Önemi

Süt disleri geçici oldugu için ebeveynler tarafindan genellikle nasil olsa bu disler degisecek denerek pek önemsenmez.Dolayisiyla bu tarz bir düsünce süt dislerinin temizliginin ihmaline ve çürümesine sebep olur. Unutlmamalidir ki süt dislerindeki çürükler hem çocugun dislerinin agrimasina sebep olur,hem de daimi dislerine zarar verir. Süt disleri ihmal edilip dolgu ile kurtarilamadigi zaman çekilmesi gerekir,erken süt disi kaybi çocuklarin daimi dislerinin çaprasik olmasinin en önemli etkenlerinden birisidir. Erken süt disi kaybi sonucunda agizda bulunan disler bosluga dogru kayar ve daimi dislerin sürecegi yer kalmaz sonuç çaprasikliktir.Dolayisiyla süt dislerinin sagligi çok önemlidir.Çocuklarda agiz hijyeni çocugun ilk disleri sürdügü andan itibaren baslamalidir.Henüz bebek iken yapilmasi gereken sey temiz bir bez parçasiyla bebegin dislerinin üzeri her emzirme veya mama yedikten sonra yapilmalidir. Çocugun yasi biraz daha büyünce(2yas) dis firçasi kullanilmaya baslanmalidir. Bebeklerde Dis Çürügü (Biberon Çürügü)

Bebegimin disleri sürer sürmez çürüdü. Nedeni ne olabilir?

Bebeklerde bazen dislerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler olustugu ya da bu dislerin kirilip döküldügü gözlenir. Aslinda bu lekeler dis çürükleridir ve disler de çürük nedeniyle kirilir. Bu kadar erken bir dönemde çürük olusmasinin nedeni de biberon çürügü adi verilen çürüklerdir. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü dogal olarak seker içerir. Gece yatmadan önce yada uyku sirasinda bebek anne sütü ya da biberon emerse süt agizda birikerek mikroplarin disleri çürütmesi için elverisli bir ortam olusturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrasi dislerin temizligine özen gösterilmelidir. Biberon çürügünden korunmak için ne yapmak gerekir?

Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç oldugundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alinmasi gerekir.Bunlar nelerdir?

Bebeginizin gece agzinda biberonla uyuma aliskanligini önleyin. Beslendikten sonra uyutmaya çalisin. Biberondaki süte seker, bal pekmez gibi tatlandiricilar ilave etmeyin. Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin. Ilk dislerin sürmeye baslamasiyla gece ve sabah beslenmeleri sonrasi temiz, islak bir tülbent ile dislerini silerek temizleyin.

Biberon çürügünün önemi nedir?

Biberon çürügü görülen disler tedavi edilmezse agri yapar ve iltihaplanir. Iltihapli ya da agriyan disler bebegin huzursuzlanmasina ve beslenme düzeninin bozulmasina neden olur. Iltihap alttan gelecek kalici disler de etkileyip sekillerinin bozuk olmasina yol açar. Bu disler çekilmek zorunda kalirsa çocukta konusma problemleri ortaya çikabilir.

Biberon emmedigi halde bebegimin disleri çürüdü neden olabilir?

Biberonun yani sira emziklerin aglayan bebekleri susturmak amaciyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandiricilara batirilarak verilmesi de biberon çürüklerinin baska bir nedenidir. Bunun yani sira, disler sürdükten sonra oyalanmak amaciyla bebegin eline verilen karbohidratli-sekerli gidalar da dis çürüklerine neden olur. Çocugu bu tür gidalarin yerine elma, havuç gibi besin degeri yüksek; dis temizligine yardimci gidalara yönlendirmek gerekir.

Fluorid Uygulamalari

Günümüzde dis hekimliginde ve diger tip bilimlerinde koruyucu hekimlik önem kazanmistir. Dis hekimliginde de koruyucu hekimlik denilince akla dislerin çürümesini önlemek gelir. Disleri çürüge karsi dirençli bir hale getirmek için kullanilandigimiz madde FLUORID dir. Fluorid dislerin çürümesini önleyen,dislerin yapisini kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid dis macunlarinin içinde bulundugu gibi bazi besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çogu zaman dislerini firçalamayi ihmal ettikleri için dislerinin çürüge karsi direnç kazanabilmeleri için yeterli fluorid almamis olurlar. Bu durumu bertaraf edebilmek için kliniklerde profesyonel TOPIKAL FLUORID uygulamalari yapilmaktadir. Profesyonel Topikal fluorid tatbiki sadece dis hekimleri tarafindan uygulanilabilen bir yöntemidir. Topikal fluorid uygulamasi özellikle disleri çürümeye meyilli çocuklarda uygulanir. Bu sayede yeterli miktarda fluorid disler üzerine depolanir ve dislerin yapisi güçlendirilerek çürüge karsi dirençli olur. Topikal fluorid uygulamasi her 6 ayda bir yapilirsa ancak etkili olabilir. Bunun için çocuklarinizi her 6 ayda bir düzenli olarak dis hekimine getiriniz... Fissur sealent uygulamalari: Fissür sealantlar da koruyucu hekimlik kapsaminda büyük ve küçük azi dislerin üzerinde bulunan girinti ve çikintilarin örtülmesiyle seker,çikolata vs.gibi çürük olusturucu maddelerin disin yüzeye tutunmasini ve o girintilerden girerek disi çürütmesini önler,ayrica içersinde bulunan fluorid sayesinde disin diger bölgelerinin de çürükten korunmasina katkida bulunur.